Evroatlantski klub svečano počeo sa radom

IMG_20240312_171510

Симболично на годишњицу атентата првог демократски изабраног премијера Србије, Зорана Ђинђића, свечано је рад почео Евроатлантски Клуб. У присуству значајног броја заинтересованих Крагујевчана, оснивачи су представили јавности циљеве и мисију организације.

Пре више од двадесет година је прекинута мисија унапређења друштва у Србији. Мисија и визија једног од истинских визионара и државника 20-тог века. Данашње стање у српском друштву показује да је наставак тог пута преко потребан, и да су неопходне друштвене промене које ће Србију вратити у друштво земаља којима припада географски, историјски, и културолошки.

“Циљеви организације су промовисање европских вредности и евроатлантских интеграција”, истакао је један од оснивача, др Влатко Рајковић. Осим промовисања ових вредности, Евроатлантски клуб ће радити и на подизању демократских капацитета српског друштва кроз креирање политика које га требају ставити тамо где припада. А место овог друштва је у породици евроатлантских нација.

Циљеви тих јавних политика су већ познати. Они се налазе таксативно наведени у 35 преговарачких поглавља за приступ Србије Европској унији. Оно што је неопходно је те јавне политике формулисати.

У оквиру клуба ће функционисати и KragujevacFORUM, који треба да представља место окупљања људи са визијом Крагујевца будућности. Једног бољег града, богатог, чистог, уређеног, здравог и културног.

Пристним Крагујевчанима се обратио и проф. др Мирко Благојевић који је подвукао значај постојања једног стецишта знања. Он је истакао да је у нашем друштво дошло до велике девалвације вредности знања, и да једно друштво које не цени знање нема ни будућност. Због тога је неопходно формирати један форум из ког ће произаћи промена друштвеног односа према знању.